Det är en lätt och ergonomisk gitarr med en kraftigt skulpterad kropp som är normal tjock i mitten men som blir rejält mycket tunnare ut mot kanterna (på både fram och baksida), det ger en form som nästan flyter ihop med kroppen när man står upp och spelar. En ultimat gitarr för gitarrister som spelar långa set live, som övar långa pass eller som bara vill ha en extremt ergonomisk gitarr.
Gitarren har en Ibanez 24 bands Wizard III hals, Wizard III är en lite tjockare version av den populära Wizard profilen, också lite rundare och mjukare profil. Den har även en radius på 400mm istället för Wizard halsens 430mm.
En väldigt skön hals för den som vill ha lite mer trä i handen utan att halsen är tjock och stabbig.
En snabb och väldigt lättspelad hals utrustad med 24 välslipade jumbo band.
Gitarren är lackad i Sea Foam Green vintagefinish.. Kroppen är gjord i meanti, ett tonträ som går åt det lite varmare och middigare hållet ljudmässigt. Diskanten är lite mjukt avrundad men utan att den för det tappa tydlighet och separation. Det har en behaglig puckel i mellanregistret som gör att ljudet vid melodi/solospel blir fett och sjungande med lång sustain.
S561 har ett fast stall, Ibanez Quantum mikrofoner, 3-delad Wizard III hals i lönn med Rosewood greppbräda.
Spec:
• Wizard III hals i lönn.
• Rosewood greppbräda m/Offset dot inlägg.
• Meranti kropp.
• Jumbo band.
• F106 fast stall.
• Quantum (H) hals mick.
• Quantum (H) stall mick.
• Black hardware.
Passande etui: W200C.
Passande bag: Ibanez IGB540-BK.
Halsen:
• Mensur: 648mm/25.5".
• Bredd vid sadeln: 43mm.
• Bredd vid sista band: 58mm.
• Tjocklek vid första band: 19mm.
• Tjocklek vi 12 band: 21mm.
• Radius: 400mmR.
Mickarna är kopplade på en 5-läges superswitch och en volym och en tonkontroll. Lägena man kommer åt på switchen är.
1. Stallmick i serie*
2. Stallmick splittad** i parallell med splittad halsmick.
3. Stallmick paralellt med halsmick.
4. Halsmick med spolarna kopplade parallellt***.
5. Halsmick i serie
* Serie, båda spolarna på micken är kopplade i serie efter varandra och micken ger så mycket output och kraft den är designad för. Läser du om micken på tillverkarens hemsida så är det detta läge som blir beskrivet. Micken är då brumutsläckande och helt tyst.
** Splittad, att micken är splittad betyder att en av mickens två spolar stängs av och blir en singlecoil (bara en aktiv spole). Det gör att man får hälften av den output och kraft micken har när spolarna är kopplade i serie. Micken förlorar sin brumutsläckande förmåga när en spole stängs av. Men läge 2 och 4 är brumutsläckande och tysta då den aktiva spolen på stall (läge 2) eller halsmick (läge 4) är kopplad i parallell med mittmicken.
Det ger ett svagare, ljusare och mer öppet ljud med en renare, tydligare och fastare bas. Ett ljud som passar väldigt bra till rena och halvdistade ljud (eller för all del, att öppna upp även ett hårt distat ljud). Eftersom bara en spole är aktiv kan man välja om man vill ha den aktiva spolen mot stallet eller mot halsen, vilket påverkar hur den låter, varmare närmare halsen och ljusare närmare stallet (kräver att man fysiskt vänder micken i gitarren).
*** Parallell, mickens båda spolar är kopplade parallellt med varandra.
Det ger ett svagare, renare, tydligare och lite basfattigare ljud än när spolarna är kopplad i serie.
Det blir inte alls åt singlecoil hållet som coilsplitt blir, ljudet har fortfarande en tydlig humbucker karaktär. Mycket användbart för att till exempel komma åt renare och tydligare halsmickljud, både för rena ackord komp och leadljud där man uppskattar den extra dynamik och separation micken får. Hur mycket svagare micken blir av att kopplas i parallell finns det inget entydigt eller exakt svar på, det beror helt på mickens konstruktion. Mickar som är konstruerade av två likadana spolar blir det ca 25-33 % lägre output när man kopplar micken parallell istället för i serie. På somliga mickar blir det ännu svagare än så, ända ner till 50 % av den output den har i serie. Droppet i output gör också micken mer dynamisk, ljudet blir mindre komprimerat och reagerar mer på nyanser i ens anslag och spel. Det blir, till exempel, en mer framträdande skillnad mellan lösa och hårda plektrumanslag. Det är ett extremt användbart läge för att få ett svagare, renare, tydligare och mer dynamiskt ljud, oftast använt i halsläget. Kanon för att få till ett bra rent ljud ur en lite hetare humbucker som annars lätt blir burkig, platt, steril och livlös. Eller för att rensa upp en otydligt halsmick när man spelar med distade ljud, eller varför inte för att få ett mer öppet och levande crunch ljud.
Skillnaden i output upplevs inte som så stor som det på pappret kan verka som, speciellt inte med distade ljud. I hetare humbuckers är parallellkoppling oftast ett bättre alternativ än att splitta för att komma åt ett svagare och mer levande ljud.
Micken är fortfarande brumutsläckande och tyst.