Öppettider: Måndag-Fredag: 11.00-18.00 | Lördag: 10.00-14.00 | Söndag: Stängt | Telefon: 0413-559933

| dk
Close
(0) artiklar
Din varukorg är tom.
Produkter
  Filters
  Momsinställningar
  Sök
  dk

  En långlivad sträng för gitarr och bas som behåller ton och känsla

  En långlivad sträng för gitarr och bas som behåller ton och känsla

  Det är knappast någon gitarrist eller basist som vill byta strängar på sina instrument oftare än när det är absolut nödvändigt. Alla vill att strängarna skall låta så bra som möjligt och att de skall kännas bra att spela på. Ibland går dessutom strängen av just när man hittat den där magiska känslan och tonen i en böjning.

  Dessa faktorer har gjort att man fått byta strängar ofta, något som tar tid när man hellre bara vill spela. Dessutom kan det bli kostsamt att ofta byta strängar bara för att få hela tiden få där nya strängens ton.

  Den mest utvecklade gitarrsträngen – utan kompromisser

  Det finns några ett antal faktorer som avgör om en gitarrist eller basist föredrar en viss strängtyp framför en annan. Det handlar bl.a. om vilken typ av ton strängen har, hur länge tonen i strängen består, spelkänsla och hur bra den behåller stämningen. Visserligen påverkas dessa faktorer även av instrumentet de sitter på, men även hur strängen är uppbyggd påverkar i hög grad.

  Halv akustisk gitarr D'Addario XT Strängar

  Utveckling som förbättrar strängarna för att möta musikers önskemål

  Utvecklingen av gitarrsträngar kan knappast ses som explosionsartad men det har ändå hänt en del över tid, t.ex. gällande hexcore-kärnan, fästet för strängen, den metallen som används och olika skyddande beläggningar. Utvecklingen har ofta drivits av efterfrågan på en sträng som håller länge utan att kompromissa med ton och känsla.

  Sedan slutet av 90-talet finns det alternativ där strängarna fått en coating, en tunn hinna, som hindrar fukt från att tränga in. Det gör att metallen inte börjar rosta vilket i sin tur innebär att strängens ton får ett längre liv. Det har dock hittills inneburit en kompromiss då coatingen påverkat tonen i strängen, vilket gjort att lite av strängens initiala ton har gått förlorad från start.

  Bas D'Addario XT Strängar

  Microcoating – en supertunn ytbehandling av strängen

  D’Addario har i sin senaste strängmodell kombinerat flera av de senaste årens tekniska framsteg och förbättringar av strängar för att möta önskemålen från gitarrister och basister. D’Addario XT-strängen har t.ex. en coating som till skillnad från andra ytbehandlade strängar är tunnare och applicerad på ett annat sätt. Coatingen har därför inte någon negativ påverkan på tonen men behåller ändå tonen cirka fyra gånger längre jämfört med en sträng utan ytbehandling.

  D'Addario XT Strängar håller ton och stämning bättre

  Gitarrister gillar inte att ytbehandling påverkar spelkänslan, men med den mikroskopiska coatingen som finns på XT märks det inte. Strängen ger alltså fördelarna av coating utan att man behöver kompromissa med varken tonen eller spelkänslan.

  Strängens kärna bestående av en unik legering av kolstål i kombination med en stark förankring av kulan, genom Fusion Twist teknologi, ger XT-strängen förutsättning att hålla stämningen betydligt bättre än ordinarie strängar, hela 131% bättre enligt tester. Dessa faktorer gör också att den håller för i snitt 40% mer belastning än ordinarie strängar.

  XT Strängar från D'Addario håller längre än ordinarie strängar

  Vid tester där strängen böjts upp två tonsteg är XT-strängen fortfarande bara belastad till 76% – jämfört med ordinarie strängar som ligger på 90% belastning – vilket visar på dess bättre hållbarhet. När du slår an strängen och böjer upp till den där magiska tonen i solot så minskar alltså risken att den går av när du spelar på D’Addario XT-strängar.

  Pat Metheny om D'Addario XT strängar

  "I'm really impressed. I'm usually more focused on the notes rather than the strings, but with XT there's an evenness and clarity that really jumps out."Pat Metheny

  Erfarenhet och vilja till att utveckla strängar för musikernas bästa

  D’Addario har tillverkat strängar ända sedan 1600-talet och har ofta varit den tillverkare som drivit på utvecklingen och satt nya standarder; t.ex. när de i början av 70-talet lanserade hexcore, som sedan dess blivit standard för strängar.

  D'Addario XT är den mest utvecklade gitarrsträngen - med alla gitarrister och bassister i åtanke

  Nya D’Addario XT finns tillgänglig för alla gitarrister och basister, med strängtjockleksvarianter som bör passa de flesta. Utöver strängset för elgitarr, elbas och stålsträngad akustisk gitarr finns även set för banjo och mandolin. Dessutom finns en variant av XT för klassisk nylonsträngad gitarr. Varför inte komma in och snacka med oss i butiken om dem, eller beställ några set och prova själv!

  Av

  Uffe Nilsson -
Elmelid MusikUffe Nilsson
  Elmelid Musik
  Gustav Jonsvik -
Andreasson MusikGustav Jonsvik
  Andreasson Musik
  
Stefan Olsson - Frithiofs MusikStefan Olsson
  Frithiofs Musik
  Lasse Sandberg - MusikcentralenLasse Sandberg
  Musikcentralen
  Skriv en kommentar
  Bloggarkiv