Öppettider: Måndag-Fredag: 11.00-18.00 | Sommarstängt Lördagar t.o.m 3/8 | Söndag: Stängt | Telefon: 0413-559933

| dk
Close
(0) artiklar
Din varukorg är tom.
Produkter
  Filters
  Momsinställningar
  Sök
  dk

  SOMMARSTÄNGT LÖRDAGAR T.O.M 3/8

  Var rädd om din gitarr

  Var rädd om din gitarr

  Torka är gitarrens värsta fiende.

  Om luftfuktigheten är under 40% mår din gitarr inte bra. Det första tecknet brukar vara att locket på gitarren ser randigt ut när man speglar det i direktljus och att banden sticker ut speciellt på ebenholz greppbräda. Det som händer är att träet i gitarren krymper när det torkar och om man då inte omedelbart lägger gitarren i etuiet så riskerar man att den spricker. Det värsta är om ett granlock spricker för det går inte att reparera osynligt. Ceder, rosewood, ebenholz och mahogny är lättare.


  Vintern är livsfarlig.

  Luftfuktigheten sjunker i takt med temperaturen och om man dessutom har öppen spis, kamin eller dylikt så är faran ännu större. En billig investering är en hygrometer. Då kan du lätt se när det är dags att stoppa ner din gitarr i etuiet där den mår bäst. Du kan med fördel använda en gitarrluftfuktare eller liten svamp som fuktas regelbundet i etuiet när det är minusgrader eller torrt av någon annan anledning.


  Om oturen är framme rör inte sprickan.

  Det blir kladd och en svart rand som inte går bort. En sprucken gitarr tappar värde men inte tonen som så många har sagt genom åren. Det är sant att den låter sämre när den är torr men när gitarren återfått sin rätta fuktighet så får den tillbaka tonen och det finns duktiga instrumentmakare som lagar sprickor så att man knappt ser dom.


  För hög fuktighet är inte heller bra.

  Över 70% fuktighet får motsatt effekt så se upp.


  Lämna aldrig gitarren i bilen.

  Det kan bli upp till 70 grader varmt vilket kan göra att limningar rör på sig. Om du varit ute i sträng kyla med din gitarr så vänta en timme innan du öppnar etuiet så att instrumentet får vänja sig vid temperaturen.


  Garanti.

  Garantin gäller första ägaren och bara fabrikationsfel. Den gäller alltså inte torrsprickor, vilka tillverkarna anser vara självförvållande. För övrigt är det så att en solid gitarr låter bättre ju mer man spelar på den så lägg den inte under sängen utan använd ditt instrument så ofta som möjligt. Lycka till och rädda din gitarr.

  Skriv en kommentar
  Bloggarkiv